Arthrose van de knie : Algemene info

knie-met-artroseBij artrose denken veel mensen aan slijtage van de gewrichten. Dat is niet helemaal juist. Uw gewricht is niet versleten, maar er is wel iets in veranderd.
Het kniegewricht verbindt het bot van het bovenbeen met het bot van het onderbeen. Op de uiteinden van de botten zit een laagje kraakbeen. Dat kraakbeen is heel glad, zodat uw knie gemakkelijk kan buigen, draaien of strekken.

 

 

 

Artrose komt het vaakst voor : 1. bij ouderen


 2. bij vrouwen


 3. bij mensen met overgewicht


 4. in beroepen waarbij de gewrichten sterk worden belast


 5. wanneer artrose veel in de familie voorkomt

 6. Artrose van de knie begint meestal met pijn en stijfheid in een knie.
  De klachten zijn het ergst na rust en verminderen als u een tijdje beweegt. U heeft waarschijnlijk pijn als u ‘s ochtends opstaat, en na tien minuten bewegen merkt u al een duidelijke verbetering.
  Soms wordt de knie dik en warm. Dan is het gewricht ontstoken.
  Bij artrose kan uw knie er anders uit gaan zien. Er kan extra bot aangroeien aan de randen van het kniegewricht. Daardoor wordt uw knie ‘knokig’.

Behandelingsopties

Uw arts verricht eerst onderzoek naar uw manier van lopen, de bewegingsmogelijkheden van uw knie en de zwelling en gevoeligheid van het gewricht. Een röntgenfoto kan aantasting van het kniegewricht tonen. Voor reumatoïde artritis zijn veelal een bloedonderzoek en een MRI-scan nodig om de diagnose vast te stellen.
In een vroeg stadium is het niet nodig operatief in te grijpen. Uw arts kan u dan het volgende adviseren:


 1. pas uw leefgewoonten aan. Dat houdt in: afvallen, zwemmen of fietsen in plaats van hardlopen en springen. Beperk activiteiten die uw klachten kunnen verergeren, zoals traplopen


 2. doe oefeningen om de mobiliteit en soepelheid van uw knie te verhogen en de spieren van uw been te versterken


 3. maak gebruik van hulpmiddelen, zoals een stok, aangepaste schoenen, een brace of kniekoker. Deze kunnen uw knie verlichting geven


 4. u kunt uw knie behandelen met oefeningen in het water, met smeersels of met een bandage om de knie


 5. voor artrose van de knie kunnen verschillende pijnstillers worden gebruikt. Omdat niet iedereen hetzelfde op medicijnen reageert, zal de orthopedisch chirurg u adviseren welk middel voor u geschikt is.


 6. hyaluronzuur injecties

Wanneer wordt een operatie geadviseerd?

Als de klachten van artrose niet verminderen door bovenstaande behandelingen, kan een operatie noodzakelijk zijn.

 1. met een kijkoperatie kan de orthopedisch chirurg de binnenkant van het gewricht bekijken, eventuele losse fragmenten verwijderen of schade aan het kraakbeen herstellen.


 2. tijdens een ingreep kan het scheenbeen of het dijbeen worden doorgezaagd om deze op één lijn te krijgen met het kniegewricht.


 3. er kan een gedeeltelijke of gehele knieprothese worden geplaatst die de beschadigde delen van het kniegewricht vervangen.


 4. kraakbeentransplantatie is zeldzaam mogelijk bij knieën met weinig of beperkt kraakbeenverlies.

Orthopedisch chirurgen zijn steeds op zoek naar nieuwe methoden om artrose van de knie te behandelen. De nu lopende onderzoeken zijn gericht op nieuwe medicatie, transplantatie van kraakbeen en andere middelen om de voortgang van artrose te verminderen

Een overzicht van de soorten operaties.

1.Osteotomie

Een normale knie heeft een rechte as, de belasting loopt dan door het centrum van de knie. Zo de knie geen rechte as heeft, spreekt men van X – benen of O – benen, bij deze afwijkingen is er overdruk op het kraakbeen aan de buitenkant of binnenkant van het kniegewricht wat aanleiding geeft tot vervroegde gewrichtsslijtage wat dan weer leidt naar arthrose van de knie.

Indien de gewrichtsslijtage niet te ver gevorderd is kan een ascorrectie uitgevoerd worden. Deze ingreep noemt men een osteotomie. Het been wordt dan doorgezaagd en opengespert tot de gewenste correctie is bereikt.

Bekijk het filmpje

2.De partiële knieprothese

Hierbij wordt enkel het beschadigde deel van de knie vervangen door een metalen laag. Deze techniek kan dus enkel gebruikt worden zo de arthrose zich beperkt tot één deel van de knie

Bekijk het filmpje

3. De totale knieprothese

Hierbij wordt het volledige kniegewricht vervangen door een metalen implantaat. Deze ingreep wordt uitgevoerd als het volledige kniegewricht is aangetast door de arthrose.

DOWNLOAD DE INFORMATIEBROCHURE

Bekijk het filmpje

Maak online een afspraak met dr. G. Peersman of dr. C. Jans

Voor dringende gevallen of vragen ook telefonisch bereikbaar op het nummer : 0474/72.45.67