Kijkoperatie van de heup : Algemene informatie

kijkoperatie-van-de-heupJarenlang werd was de heup het kleine broertje van de knie als het op kleine chirurgie aankwam. Er werd vaak jarenlang afgewacht tot de tijd rijp was voor een heupprothese, liefst op oudere leeftijd. De blijvende vraag naar oplossingen op jongere leeftijd en de heupproblemen bij jonge sporters hebben de wetenschap echter een duwtje in de rug gegeven. We zijn in staat nu, net zoals in de knie, via kleine steekopeningen een kijkoperatie uit te voeren van de heup. Dit helpt ons vaak bij het stellen van diagnosen, ook vele ziekten van de heup kunnen tezelfdertijd ook behandeld worden.

De heup heeft, net zoals de schouder, een labrum. Dit is een meniscus-achtige structuur die vaak beschadigd wordt door intensieve sporten of slijtage en scheurtjes vertoont bij mensen met een lichte vormafwijking van de heup, het zogenaamde FAI: Femoro-Acetabulair-Impingement. Dit syndroom kan behandeld worden via een kijkoperatie.

Enerzijds kan er bij zo’n afwijking een aanpassing van de van de vorm van het bot gebeuren, anderzijds kunnen kleine scheurtjes en defecten in het heupgewricht zelf worden hersteld. Op die manier kan de ontwikkeling van artrose worden vertraagd en is er een verminderde noodzaak tot het plaatsen van heupprothesen.

Redenen voor een kijkoperatie

Een overzicht van de diverse redenen voor een kijkoperatie van de heup :


  1. Gewrichtsmuizen (corpora libera)


  2. Labrumletsels


  3. Kraakbeenletsels


  4. Letsels van het ligamentum teres


  5. Aandoeningen van het gewrichtsslijmvlies (synovium)


  6. Vormafwijkingen van de heup (impingement)


  7. Instabiliteit


  8. Slijtage (artrose) van de heup

Bekijk het filmpje

Maak online een afspraak met dr. C. Jans of dr. G. Peersman

Voor dringende gevallen of vragen ook telefonisch bereikbaar op het nummer : 0492/31.06.38