Meniscusletsels

Een gezonde meniscus dient als schokdemper en zorgt er voor dat de knie over een zacht oppervlak kan glijden. Een meniscusscheur verhindert normale rotatie van de knie, wat pijn en blokkage kan veroorzaken

Via een arthroscopie kan een deel van de meniscus worden weggenomen of indien mogelijk kan de meniscus gehecht worden.

Bekijk het filmpje

Kraakbeenletsel

Het gewrichtskraakbeen is een stevige laag glazuur die het uiteinde van het bot ter hoogte van het gewricht bedekt. Het zorgt voor een glad oppervlak voor het gewricht en doet dienst als beschermingskussen tussen de botten. Kraakbeen kan beschadigd worden door een te zware belasting of door een trauma. Dit kan zwelling en pijn veroorzaken.

De behandeling zal afhangen van de grootte van het kraakbeenletsel.

Als kraakbeen dient verwijderd te worden, gebeurt dit via kijkoperatie met behulp van een speciaal daarvoor ontworpen instrument.

Bekijk het filmpje

Zo er een klein kraakbeenletsel wordt vastgesteld, kan een behandeling met ‘microfractures’ gebeuren. Tijdens deze procedure worden microperforaties in het kraakbeenletsel aangebracht zodat een litteken kraakbeen in het letsel kan ingroeien.

Bekijk het filmpje

Bij grotere kraakbeenletsels kan een kraakbeentransplantatie overwogen worden.

Bekijk het filmpje

Voorste Kruisbandletsel

sportletselDe voorste kruisband is één van de belangrijkste bandstructuren in de knie. Hij scheurt meestal tijdens sportactiviteit waarbij de sporter plots stopt en van richting verandert of waarbij hij/zij de knie draait bij het landen na een sprong.

Symptomen zijn een ‘krak’ op het moment van de draaibeweging, hevige pijn en forse zwelling, vaak is er een doorzakkingsgevoel.

De diagnose wordt vaak gesteld op basis van klinisch onderzoek van de knie. Een NMR is nuttig om eventueel bijkomende letsel van de meniscus of het kraakbeen vast te stellen.

Bij actieve sportieve mensen wordt een voorste kruisband scheur meestal operatief behandeld.

De operatie gebeurt door middel van kijkoperatie, de kruisband wordt vervangen door een nieuwe kruisband, hiervoor kunnen de hamstringpezen of de kniepees gebruikt worden, in sommige gevallen wordt gekozen voor een donorpees.

Bekijk het filmpje

Maak online een afspraak met dr. G. Peersman of dr. C. Jans

Voor dringende gevallen of vragen ook telefonisch bereikbaar op het nummer : 0474/72.45.67