Heupprothese : Algemene informatie

Wanneer het moment gekomen is om te werken met een heupprothese, om welke reden en op welke leeftijd dan ook, zal u merken dat wij een zeer persoonlijke en patiëntgerichte aanpak hanteren. Het krijgen van een prothese is immers een grote operatie! We vinden het belangrijk dat u goed op de hoogte bent van wat er zal gebeuren, de voor- en nadelen, de risico’s van zo’n operatie, de verschillende prothesen die op de markt zijn en wat u kan verwachten nadien. Het internet biedt hierover veel informatie die niet steeds juist is. U krijgt de tijd uw vragen te stellen tijdens de consultatie, bovendien ligt er steeds een informatieve brochure voor u klaar.

DOWNLOAD DE INFORMATIEBROCHURE

Samen met u trachten we uw ziekenhuisopname zo aangenaam en kort mogelijk te maken. De intensieve inspanningen van een toegewijd team van verpleging, kinesisten en ergotherapeuten werpen hun vruchten af. Bovendien beschikt het ziekenhuis over een uitgebouwde dienst fysische geneeskunde, ook zij zullen u met raad en daad bijstaan.

het-team

De behandeling

In het ZNA Stuivenberg ziekenhuis wordt vaak gebruik gemaakt van de ‘anterieure toegangsweg’ voor het plaatsen van een heupprothese. Deze toegangsweg heeft het voordeel dat geen spieren dienen losgemaakt te worden zoals dat wel gebeurt bij de andere toegangswegen. Het losmaken van spieren zorgt voor een minder snelle recuperatie en revalidatie. Bij de ‘anterieure benadering’ wordt de heup geplaatst via een ‘intermusculaire’ weg, wat zo veel betekent als ‘tussen de spieren door’. Het valt daardoor onder de ‘MIS’ categorie: Minimal Invasive Surgery. Bovendien wordt er geen bezenuwing van de spieren geraakt en is het litteken kleiner dan de vaak grote operatielittekens die de oudere technieken veroorzaken.

Soorten heupprothesen

De keuze van de prothese is afhankelijk van de patiënt, de leeftijd en de activiteitsgraad. Samen met u zal gezocht worden naar de perfecte combinatie. Vaak gebruiken we ceramische gewrichtsoppervlakken, gehard ceramiek is namelijk het meest slijtvaste en krasvrije materiaal op de huidige markt.

Bekijk het filmpje

Maak online een afspraak met dr. C. Jans of dr. G. Peersman

Voor dringende gevallen of vragen ook telefonisch bereikbaar op het nummer : 0492/31.06.38